mei 27, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Mechanische ventilatie

Wanneer moet je mechanische ventilatie vervangen?

Wanneer moet je mechanische ventilatie vervangen is voor sommige mensen een vraag waarop ze geen antwoord hebben. Dit is natuurlijk wel belangrijk om te weten, omdat het ook belangrijk is dat jouw woning voldoende geventileerd wordt. Je wil tenslotte dat de vervuilde lucht goed afgevoerd wordt en dat je natuurlijk voorzien wordt van nieuwe frisse lucht voor een zo gezond mogelijke leefomgeving voor jou en jouw gezin. Goed is om alvast te weten dat zo’n mechanische ventilatie ongeveer 15 tot 20 jaar meegaat. Wanneer je dus voor jezelf nagaat hoe lang jij deze ventilatie in jouw woning hebt en je komt op deze levensduur uit, kun je gaan kijken hoe jij eventuele mankementen op kunt merken. 

Wat merk ik?

Je moet je mechanische ventilatie vervangen, wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je energieverbruik hoger is dan je voorheen altijd had en je voor de rest geen andere energieverhogende apparaten hebt aangeschaft, wanneer je begint te merken dat de vervuilde lucht niet erg goed wordt afgezogen en wanneer het systeem en de ventilatie meer geluid of lawaai maken dan dat jij normaal gesproken gewend bent. Wanneer jij niet zeker weet of jouw mechanische ventilatie toe is aan vervanging, kun je het beste een monteur langs laten komen om alles te laten controleren en om te kijken of en welke actie er eventueel nodig zou kunnen zijn. 

Wat zijn de kosten?

Je betaalt voor het vervangen van je mechanische ventilatie ongeveer 300,00 euro. Hierbij worden jouw ventilatiekanalen niet gereinigd, vaak worden deze werkzaamheden wel met elkaar gecombineerd, maar dan zou je tussen de vier en vijfhonderd euro kwijt zijn. Wel bespaard dit natuurlijk op de energierekening en dat is al een flinke besparing in deze tijd. Die investering is het onderhoud zeker waard. Laat het daarom tijd checken door een specialist die jou van het beste advies kan voorzien.