Een nieuwe woning een nieuwe plek. Helemaal van jou en naar je eigen smaak ingericht. Heerlijk. Jouw stulpje is waardevol voor jou en je wilt het huis daarom graag verzekeren. Daar komt nogal het een en ander bij kijken. Je hebt meerdere verzekeraars die allemaal hun eigen pakket aanbieden. Voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit, willen wij hieronder enkele misvattingen rondom verzekeren aan bod brengen.
Het hoeft niet duur
Je hebt dus meerdere verzekeraars en meerdere pakketten. Wanneer je jouw huis wilt verzekeren, sluit je een opstalverzekering af. Dan is je huis verzekert tegen schade door bijvoorbeeld een brand of storm. Deze verzekering hoeft niet duur te zijn. De premie van de opstalverzekering wordt bepaalt aan de hand van een verschillende factoren. Zo speelt de type en grootte van de woning een rol. Daarnaast is het bouwjaar ook van belang. Een oud huis is veel schadegevoeliger en daarom voor de verzekeraar een groter risico. De premie zal dan ook hoger liggen dan bij een nieuw huis. Ook uw adres is van belang. Het risico op schade of inbraak is bij het ene adres hoger dan bij een ander adres. Verzekeraars hanteren daarom 5 risicogebieden bij het bepalen van je premie. Zo zul je meer premie moeten betalen wanneer je in de grote steden Amsterdam, Rotterdam of Utrecht woont. Bij het kopen van je huis zou je van te voren een beetje rekening kunnen houden met deze aspecten. Daarnaast kun je de prijzen van de verschillende verzekeraars vergelijken en een verzekeraar kiezen die volgens jou een goede prijs- kwaliteitverhouding heeft.
Niet alles is meteen gedekt
Bij het afsluiten van een opstalverzekering is niet meteen alles van je huis gedekt. De meubels en andere inboedel die zich in het huis bevind, zijn niet per se gedekt. Een vaatwasser kan via deze verzekering nog wel eens gedekt worden, omdat het als onderdeel van het huis wordt gezien. Om zeker te zijn dat overige inboedel ook verzekert is, kun je het beste een inboedelverzekering afsluiten. Hiermee zijn je spullen verzekert tegen schade en diefstal.
Verzekeren betekent niet uitkeren
Bij alle verzekeringen geldt dat verzekeren geen garantie is voor een uitkering. De aanvraag kan door de verzekeraar altijd geweigerd worden of toch lager uitpakken dan je had gewild. Je kan er een beetje rekening mee houden door een verzekeraar te kiezen die over het algemeen waarde garant staat en je dus daadwerkelijk het bedrag uitkeert die je spullen of huis op dat moment waard zijn. Toch blijft het altijd een gok en moet je voor jezelf bepalen of je het de moeite waard vindt, maar niet geschoten is altijd mis.
Meer verhalen
Stijlvol en Veilig: Antislip Trap Strips in Wit
Wat moet je weten over zonnepanelen?
Veilig verhuizen tips